Prachtig toch? In ruil voor geld krijgt een mens een product of dienst aangeboden die alle ongemakjes in een oogwenk doet verdwijnen. Weer een zorg minder.
Dit gemak is één kant van de medaille. Het dilemma met instantoplossingen echter is, dat de keerzijde van dezelfde medaille groter is dan het ogenschijnlijke voordeel.
Ten eerste lost een oogwenk arrangement geen lange termijn vraagstukken op en ten tweede betaald iemand in dit soort arrangementen een veruit hogere prijs dan de centen die erop zijn geplakt.
Om een huishouden vlot te laten draaien is het belangrijk om zich te realiseren dat taken zich dagelijks herhalen. Gebruik jij servies om te eten, moet dit afgewassen worden. Draag jij dagelijks schone kleren, zo belanden ze in de wasmand om weer gewassen, gedroogd en gestreken te worden. Waar mensen en dieren zich door een woning bewegen, ramen en deuren worden geopend dwarrelen stof, huidschilfers en haren rond. Op het sanitair in de badkamer hopen zich zeep, huidvet, haren, tandpasta, make-up….
Waar mensen actief leven, liefhebben en kibbelen, hobbyen, zich en anderen voeden, plezier hebben en tot rust komen moet worden opgeruimd en schoongemaakt. Zo simpel en zo ingewikkeld is het. De simpele part is, huishouden moet gewoon gedaan worden. Regelmatig. De ingewikkelde part is de vraag: ‘hoeveel energie is een mens bereid op te brengen om de simpele part te vermijden?’
Met de vraag ‘Ben jij bereid om te doen (of te delegeren of te betalen) wat gedaan moet worden om een schone, opgeruimde, plezante en aangename woning te hebben?’ wil ik niet aanduiden dat iemand iets verkeerd doet of het geheel aan de dagelijkse inspanningen van iemand geringschatten. Ik wil duidelijk maken dat, als iemand met zijn huishouden ontevreden is, en alle pogingen tot verandering tot zover zonder succes waren, het kan helpen om de aangelegenheid anders te belichten. Andere vragen te stellen. Een andere benadering te kiezen. En in mijn ervaring is het probleem van een chaotische huishouding vaak de onrealistische instelling ten opzichte van tijdmanagement en hoeveelheid aan inspanning om taken uit te voeren. Concreet betekend dit onder andere:
✦ hoe langer de vaat staat, hoe langer het zal duren ze schoon te krijgen
✦ hoe groter de hoop was, hoe meer machines in een keer gedraaid moeten worden om weer schone kleding te hebben;
hoe slordiger natte was wordt uitgehangen hoe langer ze nodig zal hebben om te drogen en hoe meer moeite gedaan moet worden om ze weer glad te krijgen;
hoe langer schone kleding op een rekje hangt, hoe groter de frustratie zal worden om ernaar te kijken
✦ hoe langer er niet gestofzuigd wordt, hoe exponentieel viezer de hele woning zal worden
✦ hoe minder de goesting is om iets op te ruimen, hoe sneller de rommel zich zal verspreiden
✦ hoe slordiger meer of minder belangrijke voorwerpen ergens worden gekwakt, hoe meer energie en tijd achteraf geïnvesteerd zullen moeten worden om deze weer terug te vinden (vooral ’s ochtends wil dan een hele familie geïrriteerd en met veel verwijten smijtend rondrennen, om beurzen, sleutels, huiswerk, boeken, tassen, boterhammen, noem maar op te zoeken, en vervolgens weer eens te laat met slippende banden vertrekken)
✦ hoe langer een overvolle afvalemmer nog voller wordt gepropt, hoe langer het uiteindelijk gaat duren om hem en de directe omgeving met veel frustratie weer leeg en schoon te krijgen
✦ hoe langer iedere persoon in een huishouden gaat volhouden dat taken niet van hun zijn, hoe langer en nijpender de frustratie zal aanslepen
Deze waslijst aan negativiteit kan onbeperkt worden verlengd maar als jij op zoek bent naar oplossingen heb jij daar natuurlijk niets aan. De uitweg uit de vicieuze cirkel begint met de vraag ‘Hoe veel tijd is écht nodig om een fijne woonruimte te verkrijgen en te behouden?’. Probeer deze vraag realistisch en eerlijk te beantwoorden en vergelijk jouw/jullie huishouden niet met dat van anderen. Neem de tijd en ga eventueel met alle personen uit jouw huishouden aan tafel zitten, er gaan veel aspecten naar boven komen. Het is absoluut de moeite om zich met dit vraagstuk bezig te houden, het leidt tot het volgende thema richting uitweg: tijdmanagement.
SPRKLS