Deze vraag komt over het algemeen van mensen die geen flauw benul ervan hebben hoeveel inspanning en tijd een handeling vergt, die het niet interesseert hoeveel tijd en inspanning een handeling vergt of die gewoonweg geen zin hebben om de handeling zelf te doen.
Een huishouden bestaat enerzijds en hoofdzakelijk uit vele kleine, dagelijkse handelingen en anderzijds uit taken die zich wekelijks/maandelijks/jaarlijks herhalen. Het staat of valt ermee hoe regelmatig met name de kleine, dagelijkse handelingen worden uitgevoerd. Hoe meer en vaker kleinigheden per direct worden afgehandeld, hoe gemakkelijker en sneller ook grotere taken afgewerkt gaan zijn.
Dus, als zeven dagen lang het gros aan kleine handelingen is blijven liggen is het simpelweg niet mogelijk om ze (als huishoudhulp) op de achtste dag naast de wekelijkse schoonmaaktaken erbij te doen. Met het gros aan dingen bedoel ik zaken als een hoop dingen die niet opgeruimd zijn, vastgekoekte toestanden op oppervlaktes, overvolle afvalemmers, een hele berg was, servies dat door de hele woning ingezameld moet worden, afwas van enkele dagen…om maar eens een paar voorbeelden te noemen.
Vaak ook worden opruimen en schoonmaken in één adem genoemd…schoonmaken heeft echter weinig effect als er niet is opgeruimd, bovendien vergt uitgesteld opruimen redelijk veel tijd waarna de puf om te poetsen is verdwenen. Als huishoudhulp werk ik in blokken van vier uur. Die in principe zijn berekend om te poetsen. Als ik structureel van deze vier uur eerst anderhalve uur moet opruimen kan ik steeds maar het hoognodige poetsen en blijven grotere en grondige zaken liggen. Et voilà, de vicieuze cirkel is rond. Want een klein structureel zooitje heeft altijd een groot structureel zooitje op sleeptouw.
Huishouden is in eerste instantie een kwestie van instelling, kennis, oefening en organisatie. Dan pas komen zaken als schoonmaakmiddelen, poetsmateriaal en gadgets, waarvan je voor een schone en comfortabele woning overigens redelijk weinig nodig hebt.
SPRKLS