O’zapft is!

Zaterdag is de 189. editie van het Oktoberfest (in het Beiers ‘die Wiesn‘) van start gegaan. De grootste kermis ter wereld vindt plaats in München op de ‘Theresienwiese’, een terrein van maar liefst 42 hectare die haar naam te danken heeft aan Therese von Sachsen-Hildburghausen. Het eerste ‘Oktoberfest’ vond plaats ter gelegenheid van haar bruiloft met de Beierse kroonprins Ludwig (later koning Ludwig I) op 12 oktober 1810. Het feest duurde dagenlang en werd bekroont met een paardenrennen op het terrein, waarop ook een paviljoen voor het bruidspaar werd opgebouwd. De toeschouwers van het schouwspel vonden plaats op een heuvel boven het weiland: Theresiens Wiese.

1811 vond naast de paardenrennen ook een landbouwfeest met veemarkt plaats, vanaf 1818 kwamen er kermisattracties bij. 2010 werd ter viering van het 200 jarige jubileum niet alleen het Oktoberfest maar tegelijkertijd ook het historische Oktoberfest (‘Oide Wiesn’) georganiseerd. Dit gedeelte met oude traditionele kermisattracties vond direct zo veel liefhebbers, dat het sindsdien is gebleven.

De opening van het Oktoberfest was zaterdag stipt 12 uur waar de waarnemende burgemeester van München in het ‘Schottenhamel’ tent het eerste biervat met 2 slagen heeft getapt (‘Anstich’). Op de uitroep ‘O’zapft is!’ (Het is getapt!) volgen er 12 saluutschoten die aangeven dat in de 12 tenten bier geschonken mag worden.

Het Oktoberfest duurt 2 weken, in 2023 telde het feest 7,2 miljoen bezoekers (ter vergelijking: München heeft rond 1,5 miljoen inwoners), 6,5 miljoen gedronken pullen bier (dit zijn dan 6,5 miljoen liters), 115.600 gestolen bierpullen (Maßkrüge) en 848.745 kg afval.

Bier dat geschonken wordt op het Oktoberfest noemt ‘Wiesnbier’ en mag uitsluitend worden gebrouwen door München’s brouwerijen, die ieder jaar een nieuw recept voorstellen. Het bier is met rond 6% sterker dan gewoonlijk, daarom is het ook niet aan te raden een Maß in één keer proberen leeg te drinken. Wat vooral buitenlandse bezoekers niet weerhoud om dit toch te willen presteren. Anderzijds wil je ook niet te lang wachten met drinken omdat het bier anders lauw en schaal wordt. Ook laat je het laatste beetje best in het glas staan want de verhouding van speeksel tot bier wordt met de tijd toch ietwat ongunstig. Mocht jij de Wiesn op meerdere achtereenvolgende dagen bezoeken en jij hebt nog een kater, wordt deze bestreden met…jawel nog meer bier. Jij wilt namelijk de bediening niet boos maken door kamillethee te bestellen. Oans, zwoa g’suffa!

Voor de liefhebber van Beieren en het Oktoberfest heb ik de reeks digitale Ansichtkaarten en Smartphone Wallpapers ‘Uit Beieren’ ontworpen, die jij in de webshop kan terugvinden.

Ben jij grote fan van het Oktoberfest? Bezoek dan zeker http://oktoberfestfan.nl/. Hier vind je alle informatie, producten en diensten (voor zowel fans als ook organisaties) over de Wiesn in München, maar ook over Oktoberfeesten en -feestjes in Duitsland, Nederland en België.

SPRKLS

Meer blogs