Een dag heeft 24 uur. linksom of rechtsom. Dit is voor iedereen hetzelfde gegeven. Hoe die 24 uur kunnen worden ingevuld is een persoonlijke kwestie. Tijdmanagement is een breed gebied en afhankelijk van veel factoren, maar heeft alles te maken met prioriteiten. Zo is dat ook met tijdmanagement in het huishouden.
Hoe nou? Is huishouden een prioriteit dan?
Jazeker! Dit is ook waar het vaak misloopt. Alleen omdat huishouden deze dagen geen prioriteit krijgt wil dit niet zeggen dat het geen prioriteit is. Het beheer van een doorsnee huishouden met meerdere personen is een voltijdse functie voor een persoon. Een belangrijke ook, omdat ’thuis’ de basis van het leven vormt en huishoudelijke taken deze basis faciliteren. De kwaliteit van uitvoering van deze taken hebben dan ook invloed op de levenskwaliteit.
Wat heeft dit nu allemaal te maken met tijd? Om tijd te kunnen managen is het belangrijk om de omvang van taken realistisch in te schatten. Huishouden omvat een brede, soms onoverzichtelijke scala aan theoretische en praktische opgaven, die zonder kennis en training overweldigend kunnen zijn. Het bestaat uit vele (kleine) handelingen die zich periodiek herhalen en elkaar vaak overlappen. Hiervoor zijn organisatie en ‘backtasking’ essentieel. Backtasking betekend bijvoorbeeld dat ik eerst een lading was ga draaien die achteraf in de droogkast gaat zodat ik tijdens het droogproces weer een was kan aanzetten die uitgehangen moet worden. Of dat ik de vloer zo ga dweilen dat ik gedurende de droogtijd op een andere plaats verder kan werken.
Zoals gezegd is huishouden een voltijdse functie voor een persoon. Wil jij nu een vlotte huishouding en deze voltijdse persoon ontbreekt kun jij dit alleen maar oplossen door de taken tussen meerdere personen te verdelen. Als allemaal voltijds van huis zijn moeten allemaal thuis mee helpen.
Tegenwoordig is het tamelijk gewoon om een keer per week, meestal voor een halve dag, betaalde hulp in te schakelen. In praktijk betekend dit helaas vaak dat dagelijkse taken blijven liggen, in de veronderstelling dat de hulp deze, naast de wekelijkse schoonmaak, even mee kan nemen. Waarom dit niet zo is, en opruimen en schoonmaken beter gesplitst kunnen worden, lees jij in vervolg.
SPRKLS